Zapraszam Cię do lektury inspirującego wywiadu z Ola Bielską, niezwykłą kobietą, która swoją pasją do pieczenia oraz troską o zdrowe odżywianie przekształciła w dynamiczny mały biznes. Aleksandra Bielska to nie tylko cukierniczka i dietetyczka, ale także edukatorka prowadząca program profilaktyczny Mniej cukru oraz autorka ebooka 41 przepisów na zdrowe słodkości.
***
Wywiadu możesz również posłuchać w moim podcaście Działalność bez rejestracji:
***
W tym wywiadzie Ola dzieli się swoimi doświadczeniami z drogi, którą przeszła, aby osiągnąć sukces jako przedsiębiorcza kobieta i mama.
Wspomina o swoich pasjach, wyzwaniach i sposobach radzenia sobie z trudnościami, zarówno w biznesie, jak i życiu rodzinnym.
Jej historia to inspiracja dla wszystkich kobiet, które marzą o własnym małym biznesie i równoczesnym spełnianiu się jako mama.
Aleksandra Bielska udowadnia, że z determinacją, konsekwencją i wsparciem bliskich można osiągnąć sukces, realizując marzenia i wpływając pozytywnie na otaczającą rzeczywistość.
Joanna Rułkowska: Mały kobiecy biznes to…?
Aleksandra Bielska: Mały kobiecy biznes to wstęp do wielkich działań.
Kobietom zawsze o coś chodzi, chcą rozwiązać problem, wesprzeć innych, towarzyszyć.
Wierzę ogromnie, że dobrze skierowana kobieca energia zmienia świat i rzeczywistość wokół.
[J.R.] Swój mały kobiecy biznes zaczęłaś korzystając z opcji działalności nierejestrowanej, prawda?
[A.B.] Moje działania są wypadkową przeróżnych zdarzeń i decyzji na przestrzeni lat, które doprowadziły mnie do tego punktu.
W dzieciństwie zafascynowałam się pieczeniem, które stało się moją totalną pasją.
Wzięłam nawet udział w 4 edycji programu Bake off – ale ciacho, w którym zostałam finalistką.
Mając jednak stale syndrom oszusta zdobyłam uprawienia do pracy cukiernika.
To pomogło mi w zdobyciu pracy w cukierni warszawskiego Hotelu Marriott.
W między czasie ze względów zdrowotnych musiałam mocno zmienić swoją dietę.
Tak bardzo zainteresował mnie temat wpływu tego jak i co jemy na nasze zdrowie, że zrobiłam uprawienia do pracy w zawodzie dietetyka.
Zwieńczeniem i połączeniem tych dwóch ścieżek jest moja edukacja dzieci i młodzież w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych.
Na warsztatach przygotowujemy także zdrowe słodycze.
Pokazuję jak małymi krokami zmienić dietę na zdrowszą, bez rezygnacji ze słodkości.
>>> Działalność nierejestrowana w branży wideo ze wsparciem Akademii Małego Biznesu – poznaj historię Martyny
Działania rozpoczęłam w ramach działalności nierejestrowanej, pracując nadal na etacie (potem już na część) aż przyszedł moment, gdy nie było odwrotu i musiałam wskoczyć na główkę do tego basenu.
Gdy to zrobiłam kolejne drzwi zaczęły się otwierać.
Tak jest zawsze, trzeba tylko umieć zrobić miejsce na nowe.
Muszę dodać, że ogromnym wsparcie jest mój mąż, który wspiera mnie od początku.
[J.R.] To wspaniałe mieć wsparcie w mężu, a czy prowadząc swój biznes doświadczyłaś dyskryminacji lub trudności związanych z tym, że jesteś kobietą i mamą od innych ludzi?
[A.B.] Zdarzają się reakcje w stylu te twoje warsztaciki, które próbują deprecjonować moją pracę.
Największe wyzwanie jest jednak w przestrzeni rodzinnej.
Poza prowadzeniem biznesu, który jak wiemy prowadzi się 24h/dobę trzeba dbać by nie zaniedbać relacji rodzinnych, dbać o potrzeby domowników ale i swoje.
Na końcu dnia jednak, satysfakcja jest ogromna.
[J.R.] I jak sobie radzisz z tym, że doba ma tylko 24h?
[A.B.] Wstaję dość wcześnie bo 5.00/5.30. Mam wtedy około godziny aż dom się przebudzi.
Ten czas jest często jednym czasem w ciągu dnia, gdzie w spokoju i ciszy mogę pobyć ze swoimi myślami, pomodlić się, poczytać książkę, wypić kawę.
Jednym słowem nastroić się na cały dzień.
>>> Chcesz przejść lekkim krokiem od hobby do biznesu? Nie potrzebujesz wcale dyplomu ASP ani własnej firmy – wystarczą wskazówki od doświadczonej osoby, która zaczynała tak samo jak Ty: Blankownia, czyli pracownia odnawiania mebli i rękodzieła na działalności nierejestrowanej
Przed 7.00 stają domownicy i wtedy zaczynamy codzienny taniec – śniadanie, ubieranie, toaleta, zebranie się do przedszkola, zapakowanie kilku skrzynek materiałów i piekarnika na warsztaty.
Od ok godzony 9.00 rozpoczynam warsztaty. Są dni gdzie pracuję z 1-2 grupami ale też takie gdy mam ich 5 czy muszę wyruszyć o 5.00 rano aby dotrzeć na warsztaty w Warszawie.
Popołudnie to czas dla rodziny.
Wieczorem natomiast zaczyna się przygotowanie na kolejny dzień pracy – przygotowanie sprzętów i materiałów, zakupy, pranie fartuszków.
Zostają jeszcze wszelkie działania około-biznesowe jak kontakt z placówkami, odpowiadanie na wiadomości, planowanie spotkań, ale także kręcenie filmów ze zdrowymi przepisami na social media.
Dzień najczęściej kończę ok godziny 23.00 z poczuciem, że jeszcze tyle do zrobienia.
W międzyczasie pracuję na książeczką edukacyjną dla przedszkolaków, kolejnym ebookiem z przepisami oraz planuję warsztaty.
Są też jednak takie dni, gdy nie mam zaplanowanym warsztatów, wtedy mogę w ciągu dnia wybrać się na przejażdżkę rowerową, bo świeci cudowne słońce czy spotkać się na kawie z przyjaciółką o godz. 11.00 w środku tygodnia.
[J.R.] Dużo satysfakcji przebuja z Twoich odpowiedzi, a co było dla Ciebie najtrudniejsze na początku prowadzenia biznesu?
[A.B.] Pokonać własną głowę, przejść drogę strachu przed działaniem i wymyślaniem kolejnych wymówek by nie robić tego co podpowiada serce.
Bałam się sama siebie czy będę konsekwentna, czy nie odpuszczę.
Bałam się tego co powiedzą inni, jak skomentują moje decyzje, a przede wszystkim czy mi się uda i czy ja mam coś do powiedzenia czy zarobię na ZUS.
>>> Od działalności nierejestrowanej do działalności gospodarczej ze wsparciem Akademii Małego Biznesu – poznaj historię Iwony: Słowo, strona, sukces: Działalność nierejestrowana jako klucz do nowego rozdziału w życiu!
Z kwestii formalnych o biznesie wiedziałam bardzo mało.
Tutaj ogromnym wsparciem był kurs Asi o prowadzeniu nierejestrowanej działalności gospodarczej.
Przeprowadziła mnie krok po kroku po wszelkich zawiłościach i formalnościach aby w końcu móc wyfrunąć i zarejestrować firmę.
[J.R.] Jaką radę mogłabyś dać kobietom, które chcą wystartować z małym biznesem?
[A.B.] Najważniejszą radą jest na pewno Spróbuj!. Sama żałuję, że wysłuchałam jej tak późno.
Działalność nierejestrowana jest świetną opcją na sprawdzenie czy pomysł jest rentowny oraz czy sprawia frajdę.
U mnie bardzo wartościowe było odcięcie się od negatywnych głosów z otoczenia, które były totalnie niewspierające.
Zrobiła mi się wtedy spora przestrzeń życiowa i zaczęłam zatem szukać osób dających mi siłę.
Poszukajcie w swojej okolicy Klubów Przedsiębiorczych Mam (sama jestem liderką jednego z nich), które skupiają kobiety, które chcą działać i chętnie dzielą się doświadczeniem.
Stwórzcie mastemindy, które ogromnie rozwijają i dają kopa do działania.
Kluczowe umiejętności to według mnie pokochanie siebie, uwierzenie samej sobie i słuchanie swojego serca.
>>> Jakie formalności i przepisy musisz spełnić, aby legalnie działać w branży spożywczej: Działalność nierejestrowana w branży cukierniczej? Wywiad z Martą Teterycz!
Nikt za nas nie przeżyje życia, nikt nie podejmie tych najważniejszych decyzji.
Nikt nie będzie żałował, że nie odważyłaś się spróbować – tylko Ty sama.
Jesteś wyjątkowa i możesz wszystko!
Wiedza merytoryczna jest teraz wszędzie, darmowa, ale też niezwykle wartościowa w postaci kursów czy ebooków.
[J.R.] Jaka jest Twoja definicja sukcesu?
[A.B.] Definicja sukcesu zawodowego to wolność zarządzanie swoim czasem, decydowanie o sobie, realizowanie siebie i zarabianie na tym.
Ja teraz każdego wieczoru nie mogę się doczekać kolejnego dnia, aby dalej działać.
Tego życzę wszystkim.
Cytat Marka Twaina, który pomógł mi bardzo na początku drogi:
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak naprawdę wielcy sprawiają, że Ty także możesz stać się wielki.
***
Aleksandra Bielska – edukatorka programu profilaktycznego „Mniej cukru”– warsztatów cukierniczych dla dzieci i młodzieży, w których do tej pory wzięło już udział blisko 1500 uczestników.
Cukiernik i dietetyk, pracowała jako cukiernik w warszawskim hotelu Marriott.
Finalistka IV edycji Bake off – Ale ciacho.
Od ponad dekady edukuje dzieci i młodzież, promując zdrowsze wybory żywieniowe.
Jest autorką ebooka 41 przepisów na zdrowe słodkości oferującego smaczne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.
Aleksandra Bielska inspiruje do życia w harmonii ze zdrowym odżywianiem, udowadniając, że można cieszyć się smakiem bez nadmiaru cukru.
Olę Bielską i jej ebook znajdziesz tutaj:
- Instagram: https://www.instagram.com/olabielskapl/
- Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100049125942642
- Strona internetowa: https://www.olabielska.pl/.
***
Chcesz wystartować ze swoim biznesem i stworzyć małą kobiecą markę?
Przeczytaj książkę Biznes Mamy!
Poradnik o działalności nierejestrowanej, to kompendium wiedzy prawnej, księgowej i biznesowej o prowadzeniu biznesu na próbę m.in. w czasie urlopów związanych z rodzicielstwem.
Spis treści i szczegółowe informacje są dostępne TUTAJ>>
Joanna Rułkowska
prawniczka
Fotografie wykonała: Magda Właszek
***
Siła przedsiębiorczych mam: rozmowa z koordynatorką Klubu Przedsiębiorczych Mam o wyzwaniach, pasjach i inspiracjach
Zapraszam Cię do lektury rozmowy z Dorotą Beliną, koordynatorką Klubu Przedsiębiorczych Mam, która otwarcie dzieli się swoją pasją do wspierania przedsiębiorczych mam w Polsce.
W tym krótkim wywiadzie odkryjemy kulisy powstania projektu, jego rozwój i wyzwania, z jakimi przyszło się zmierzyć różnym kobietom [Czytaj dalej…]